Blogikirja

Kisojen valmistelua, järjestämistä ja seuraamista

30.1.2014 - Anssi


Viimeisten parin viikon aikana kaikenlaisia normaalista poikkeavia tapahtumia on riittänyt lähes jokaiselle päivälle.

Viikolla 3 lähdin tiistainaamuna ajelemaan Helsinkiin, jossa oli yleisurheiluseuroissa toimivien päätoimisten (toiminnanjohtajat, valmennus-/nuorisovalmennus-/nuorisopäälliköt) koulutuspäivät. Tiistain ja keskiviikon aikana käytiin läpi muutamia tärkeitä yleisurheiluseurojen asioita. Pohdimme valmennuspäälliköiden kanssa mm. sitä millainen pitäisi olla suomalaisen nuorisoyleisurheilun valmennuslinja ja miten se olisi mahdollista saada hyvin toimimaan seuroissa paikallisesti.

Saman viikon torstaina pidettiin Areenassa kauden toiset kuukausikisat, joiden järjestelyssä olin vahvasti mukana. Perjantaina normaalien toimistorutiinien ohella valmistelin sunnuntaina olevia nuorten ja aikuisten pm-halleja. Lauantai oli vapaapäivä, joka meni suosikkiharrastukseni eli yleisurheilun parissa. Olin ohjaajakurssien kouluttajien koulutuksessa Leppävirralla. Sunnuntai oli kisapäivä Joensuussa, kun nuoret (17 ja 19v) sekä aikuiset avasivat hallikauttaan pm-halleissa. Kisojen valmistelut ja jälkikäteishommat tekivät kolmituntisesta kisasta ihan täyden työpäivän.

Viime viikolla maanantaina ja tiistaina meillä oli urheilukoululaisten vanhempainillat, jotka veivät suuren osan alkuviikon työpanoksesta. Keskiviikkona ja torstaina kävin useita keskusteluja siitä mihin suuntaan Katajalaista nuorisovalmennusta ehkä kannattaisi lähiaikoina viedä. Aamupäivisin tein normaaleja toimistohommia (kisoihin ilmoittautumisia, suunnitelmia harjoituksiin yms...) ja viikonlopun kisojen aikatauluja.

Aikataulun tekeminen esimerkiksi lauantaina ja sunnuntaina pidettyihin 9-15-vuotiaiden kisoihin ei ole ihan yksinkertainen juttu. Lajeja kisoissa on 128 ja sarjoja 14, urheilijoita 200, lajiosanottoja noin 700, aikaa käytettävissä reilut 4 tuntia per päivä ja tietyt lajit pitää tehdä tietyssä järjestyksessä (esim. 1000 metrin jälkeen ei enää muita lajeja). Noista lähtökohdista pitäisi sitten saada aikaan aikataulu, joka olisi mahdollisimman tiivis mutta kuitenkin sellainen ettei samalla urheilijalla olisi kahta lajia samaan aikaan. Ihan parin minuutin homma tuon palapelin kokoaminen ei siis ole.

Viime viikonloppu oli täynnä kisojen järjestämistä. Perjantai meni kisojen etukäteisvalmisteluja tehden ja illalla kisailtiin 17-vuotiaiden ja vanhempien pm-kisojen toinen päivä. Itse pääsin kisoja melko hyvin seuraamaan kun Katajalaisilla oli toimitsijatehtävinä vain juoksujen ja ajanoton+tulospalvelun hoitaminen. Kun kisat puoli yhdeksältä loppuivat, tein vielä hallilla ja kotona muutamia valmisteluja seuraavaa aamua.

Lauantaina ja sunnuntaina olin jo kahdeksalta hallilla valmistelemassa kisapaikkaa valmiiksi kymmeneltä alkavia 9-15-vuotiaiden pm-halleja varten. Nämä kisat olivat sitten kokonaan Katajan järjestämiä ja meillä toimitsijoita oli reilut 35. Kisat olivat tämän talvikauden suurimmat meidän järjestämät. Minun vastuulla oli kokonaispaletin pyörittäminen.

Kisoja järjetettäessä hyvänä ohjesääntönä voi pitää sitä, että kisapaikan pitäisi olla täysin kisakunnossa ennenkuin ensimmäiset kilpailijat saapuvat paikalle (käytännössä siis reilua tuntia ennen kisaa). Järjestäjien pitäisi siihen mennessä saada mm. kaikki lähtölistat seinille, kisakahvio toimintaan ja suorituspaikat kisakuntoon. Aika hyvin noissa valmisteluissa onnistuttiinkin. Ja kun valmistelut on riittävän hyvin tehty ja toimitsijoita on tarpeeksi, kisat menevät sujuvasti. Niin kävi tällä(kin) kertaa. Siitä kiitos kaikille mukana olleille.

Kisoissa meidän omat junnut pärjäsivät hienosti, uusia ennätyksiä tuli vaikka kuinka paljon. Itse puuhastelin kisojen aikaan tulospalvelussa, aitojen siirtelijänä, 3-loikkapaikalla ja pari starttia myös lähettäjänä. Ja vapaat hetket pyrin seuraamaan meidän omien junnujen tekemisiä.

Tämän viikon alku on mennyt normaalien rutiinien parissa. Niiden tekemistä on kummasti auttanut nettisivujen ja sähköpostin palaaminen käyttökuntoon parin hiljaisemman päivän jälkeen. Olen hoidellut nyt mm. kisailmoittautumisia ja -osanottomaksuja. Ja tehnyt muutamia hahmotelmia valmennuksen kehittämiseksi.

Tälläisiä hommia on siis valmennuspäälliköllä ollut parin viimeisen viikon aikana. Ja noiden lisäksi lähes jokaiselle päivälle on normaalia valmennustakin tullut ainakin 2-4 tuntia.

Tästä hallikausi jatkuu lähinnä kisahommien merkeissä, neljästä seuraavasta viikonlopusta ilmeisesti kolme menee kisoissa.

Mikä ihmeen blogikirja?

Blogikirja on laivoilla pidettävä päiväkirja. Blogikirjan alkuperäinen tarkoitus oli kirjata tasaisin aikavälein laivan nopeus, josta voitiin päätellä kuljettu matka. Tätä tietoa tarvitaan laivan sijainnin määrittämiseen navigoitaessa. Blogikirjaan merkitään myös kaikki laivalla olijat.

Nykyään Blogikirja sisältää monentyypistä informaatiota laivan tai jopa sukellusveneen kulusta, olosuhteista ja tapahtumista. Tämä blogikirja avaa seuran toimintaa pintaa syvemmältä.