Blogikirja

Kohti talvikauden pääkisoja

2.2.2015 - Anssi

Valmennuspäällikön silmin katsottuna vuodessa on kaksi erityisen mielenkiintoista jaksoa: talven kisakausi tammikuun lopusta helmi-maaliskuun vaihteeseen ja kesäkausi kesäkuusta elokuun loppuun. Noina lyhyinä jaksoina mitataan se millä tasolla mennään. Loput kahdeksan kuukautta pyritään treenaamaan (ja suunnittelemaan treenit) niin hyvin kuin mahdollista, jotta tulostaso ehtii nousta uudelle tasolle.

Itä-suomalaisittain talven kisakausi on alkaa olla jo suurimpien kisojen osalta ohi. Toissa viikonloppuna meidän järjestämissä avoimissa pm-halleissa oli kisaamassa 291 urheilijaa ja viime viikonloppuna Kuopion vastaavissa kisoissa oli 298 kisaajaa. Yleisurheilulla on siis imua ja kisat kasvavat nykyään varsin massiivisiksi tapahtumiksi. Seuraavat pari viikkoa ovat hieman rauhallisempia kisojen osalta ja sitten vuorossa ovat kauden kovimmat kisat. Ensin kisaillaan yleisten sarjojen Sm-kisat Tampereella, sitä seuraavana viikonloppuna 17-22-vuotiaat kisaavat omissa SM-kisoissaan Turussa ja viikko Turun kisojen jälkeen on vuorossa Tampere Junior Indoor Games 10-15-vuotiaille.

Meidän omat pm-hallikisat olivat talvikauden suurin puristus myös meidän toimitsijaporukalle. Yhteensä kisojen toimitsijatehtävissä oli 51 henkilöä, suurkiitokset vielä kaikille mukana olleille. Jokainen teistä hoiti tehtävänsä hienosti. Erityismaininnan ansaitsevat tällä kertaa meidän junnuryhmien ohjaajat/valmentajat joita oli mukana toimitsijatehtävissä peräti 24.

Mitäs muuta kuin pm-halleja on viime aikoina kuulunut allekirjoittaneen työpäiviin?
Käytännön valmennusta on tullut Urheiluakatemian aamutreeneissä kahdesti viikossa ja monipuolisuusryhmän ja lajiryhmien treeneissä molemmissa noin kerran kerran viikossa. Hallilla on kyllä tullut pyörittyä noiden lisäksi muutamia tunteja joka päivä, mutta se onkin sitten ollut jo varsinaisen työajan ulkopuolista harrastamista. Kaikenlaisiin toimistojuttuihin menee myös jatkuvasti aikaa. Esimerkiksi nettisivujen ja MyClubiin liittyvien juttujen kanssa aikaa menee välillä yllättävänkin paljon. MyClub on tosin vielä meillä sen verran uusi tuttavuus, että suuri osa ajasta menee järjestelmän käytön opetteluun. Monet käytännön jutut hoituvat kuitenkin sen kautta niin kätevästi että siihen näin alkuvaiheessa käytetty aika kyllä säästetään moninkertaisena tulevaisuudessa.
Vuoden vaihteen tietämillä yksi suuri urakka oli kaikkien urheilukoulu- ja nuorisovalmennusryhmien treenien harjoitussisältöpohjien tekeminen. Sekin on melkoinen palapeli, johon vaikuttaa moni asia. Tammikuun puolivälissä pistäydyin pari päivää Helsingissä yleisurheilun parissa kokopäiväisesti työskentelevien koulutuksessa. Nyt viimeisenä sitten Pm-hallit kuormittavat noin yhden työviikon verran. Kisatapahtuman ulkopuolella esimerkiksi hyvän aikataulun tekeminen tuollaiseen 196 lajia käsittävään kisaviikonloppuun ei synny ihan hetkessä. Ja tulospalveluun liittyy monia juttuja ennen kisaa ja kisojen jälkeen, jotka helposti vievät jopa useita tunteja.

Nyt seuraavien viikkojen aikana allekirjoittaneen useat työtehtävät tulevat varmasti liittymään tuleviin kisoihin. Mutta samalla pitää miettiä kevään harjoitusten toteuttamiseen liittyviä juttuja. Ja maaliskuun loppuun mennessä pitäisi olla jo suurinosa kesän toiminnasta selvillä.

Mikä ihmeen blogikirja?

Blogikirja on laivoilla pidettävä päiväkirja. Blogikirjan alkuperäinen tarkoitus oli kirjata tasaisin aikavälein laivan nopeus, josta voitiin päätellä kuljettu matka. Tätä tietoa tarvitaan laivan sijainnin määrittämiseen navigoitaessa. Blogikirjaan merkitään myös kaikki laivalla olijat.

Nykyään Blogikirja sisältää monentyypistä informaatiota laivan tai jopa sukellusveneen kulusta, olosuhteista ja tapahtumista. Tämä blogikirja avaa seuran toimintaa pintaa syvemmältä.