Blogikirja

Kohti uutta!!!

5.4.2016 - AnssiV

Laiva on saatu hilattua kovaan, monella tapaa jopa kaikkien aikojen kovimpaan, vauhtiinsa. Nyt on kuitenkin tullut aika vaihtaa yhtä matkan johtajista, kun allekirjoittanut hyppää suunnan näyttäjän roolista normaaliksi matkustajaksi ja uutta henkilöä aletaan hakea allekirjoittaneen tilalle.

Mitä, missä, milloin?
Viime viikkoon loppui siis allekirjoittaneen pesti Katajan yleisurheilujaoston valmennuspäällikkönä. Päätös työpaikan vaihtoon tuli melko nopeaan tahtiin ja seuraavat noin kaksi vuotta olen seurakoordinaattorina Lieksan Liikunnan ja Urheilun Seurayhtymässä. Nämä nelisen vuotta, jotka olin Katajassa valmennuspäällikkönä, olivat loistavaa aikaa. Samalla kun minusta tuli syksyllä 2012 valmennuspäällikkö, vaihtui jaoston toiminnanjohtajaksi Pyylammen Tomi. Tomin kanssa on yritetty pyörittää seuraa niin hyvin kuin olemme osanneet. Molemmilla on, nykytoiminnan pyörittämisen lisäksi, ollut myös selkeänä tavoitteena kehittää kaikkia seuran toimintoja entistä paremmiksi. Yhteistä meille molemmille on myös se, ettemme usko mihinkään hokkuspokkus-temppuihin vaan pidemmän aikavälin kehitykseen. Työnjako oli pääpiirteissään melko selvä, minun vastuulla oli kaikki valmennustoiminta ja suurin osa kilpailutoiminnasta, Tomilla puolestaan kaikki raha-asiat ja tapahtumat sekä seuran yleiset asiat. Nyt tämän talven aikana kilpailuasiat kuitenkin siirtyivät minulta enemmän Tomin vastuulle. Kun suuri osa työajasta Tomin kanssa oltiin kuitenkin samassa huoneessa, niin suureen osaan kaikista asioista mietittiin ratkaisuja yhdessä. Ja kyllä usein on mietiskelty kaikkea hieman vähemmänkin varsinaisiin töihin liittyviä juttuja.

Mutta ei seuraa todellakaan kahdestaan ole lopulta pyöritetty. Aiempina vuosina meillä oli lisäksi osa-aikaisina nuorisopäälliköinä ensin Jenny ja viime kesänä Ville-Pekka, viime syksystä lähtien Jaana on puolestaan vastannut Liikkarien toiminnasta. Lisäksi pääseuran sihteeri Sari hoitaa mm. palkanmaksut ja muita toimistoasioita. Sarpalta löytyy valtavasti sellaista tietoa seuraan liittyvissä jutuista, joista meillä Tomin kanssa ei ole ollut mitään hajuakaan. Joten missään nimessä kenenkään ei ole tarvinnut töitä tehdä yksin vaan aina on tukea tullut myös muilta. Lisäksi harjoituksia on vetämässä reilut parikymmentä tuntipalkalla olevaa ohjaajaa/valmentajaa ja seuratoimintaa esimerkiksi kisoissa pyörittää iso talkoolaisjoukko puheenjohtaja-Jussin johdolla. Joten huipputekijöitä on ollut kaikilla paikoilla ja seuran tausta-asiat hyvällä mallilla.

Mitä saatiin aikaan?
Seurassa työskennellessä koko ajan on sellainen tunne, että tekemistä olisi vaikka kuinka paljon. Toimintaa voisi laajentaa vaikka mihin suuntaan (esimerkiksi tapahtumia lisäämällä, harjoitusryhmiä lisäämällä, yhteistyötä lisäämällä muiden seurojen ja koulujen kanssa sekä nykyistä toimintaa tehostamalla). Jonkinlaisia kompromisseja joudutaan kuitenkin tekemään koko ajan resurssitekijöistä (esim. aika, tilat, tekijät, raha tms.) johtuen. Ulkopuolisesta saattaa tuntua oudolta, miksi kokopäiväisenä seurassa työskentelevä ei ehdi tekemään jotain tiettyä pientä asiaa. Todellisuudessa niitä pieniä asioita onkin koko ajan menossa 23 muutakin ja siihen yhteen 30 minuutin tehtäväänkin valmistautumiseen saattaa mennä tunti. Kaikkea ei siis vaan ehditä tekemään vaikka kovasti haluttaisiinkin. Ja toisaalta ihan joka suuntaan ei kannata revetä, jos jotain haluaa tehdä hyvin.

Mutta kyllä me näiden neljän vuoden aikana on monissa asioissa menty seurana selkeitä harppauksia eteenpäinkin. Itselleni ensimmäisinä tulevat mieleen mm. seuraavat:
lisenssiurheilijoiden määrä on kasvanut reilussa kahdessa vuodessa noin 50 % (viime vuonna jo noin 530)

  • Alle 15-vuotiaiden harjoitusryhmien määrää on saatu lisättyä vuosi vuodelta (talvella oli 16 ryhmää, kesälle on tulossa noin 25 ryhmää)
  • Urheilukouluryhmissä ohjaajia on riittävästi ja ohjaajat ovat mielestäni parempia kuin aiemmin
  • 14-15-vuotiaiden SM-kisarajan tehneiden urheilijoiden määrä oli viime vuonna koko 2000-luvun suurin (11)
  • 17-22-vuotiaiden SM-halleista tuli tänä talvena yksi kaikkien aikojen isoimmista mitalipoteista
  • Yhteistyötä muiden seurojen kanssa on saatu lisättyä selkeästi
  • Yhteistyö kaupungin työntekijöiden sekä halli-/kenttämiesten kanssa toimii tällä hetkellä loistavasti
  • Kisatapahtumia (niin pieniä kuin isoja) järjestetään selkeästi enemmän kuin pari vuotta sitten
  • Uudet, hyvin toimivat, nettisivut ovat olleet nyt jo useamman vuoden toiminnassa
  • Harjoitusryhmien tietojen käsittely ja laskutusten hoitaminen on helpottunut huomattavasti MyClub-järjestelmän käyttöönoton jälkeen
  • Toimintatapoja (mm. ohjaajien työsopimukset, työntekijöiden työaikojen seuranta, toimiston siisteys yms.) on saatu parannettua selkeästi

Miksi sitten vaihdan työpaikkaa?
Joensuun Katajan yleisurheilujaoston valmennuspäällikkyyshän on itse asiassa yleisurheilun valmennushenkilöiden hierarkiassa varsin korkealla. Omasta mielestäni yläpuolelle ei mene Urheiluliiton valmentajien lisäksi kovinkaan montaa henkilöä. Tärkeimpänä syynä seurakoordinaattoriksi siirtymiseen ovatkin tällä kertaa oman ammattitaidon laajentaminen sekä vaihtelun hakeminen. Ja kyllähän yhteistyön tekeminen seuratoiminnassa kiinnostaa kovasti, Joensuussa tähän on saatu luotua loistavia malleja, joten toivottavasti Lieksassakin pystyn olemaan viemässä samantyyppisiä asioita selkeästi eteenpäin. Toisaalta liian kauaa ei samassa tehtävässä kannata olla, jottei omille tekemisille ehdi liikaa sokeutua. Ainakin minun mielestä on työnantajan kannalta parempi, että työntekijä vaihtuu jo silloin kun kaikki on hyvällä mallilla ja toiminta on menossa parempaan suuntaan. Tällöin uuden tekijän on huomattavan paljon helpompi lähteä edelleen kehittämään toimintaa kun ensimmäinen vuosi ei mene "tulipalojen" sammuttamiseen.

Miten tästä eteenpäin?
Vaikka minulla työnantaja vaihtuu, niin edelleen asun Joensuussa ja teen uusia töitä ainakin osittain etänä Joensuusta käsin. Ja valmennan henkilökohtaisia valmennettaviani kuten aiemminkin ja olen toistaiseksi niiden ryhmien valmennuksessa mukana, joissa olen tähänkin asti ollut. Olen apuna myös muissakin seuran jutuissa joissa apua tarvitaan, esimerkiksi tulevana lauantaina hallikisojen järjestelyissä. (Nuoriso)valmennuspäällikön paikka tulee hakuun ihan lähipäivinä. Jos/kun runsaslukuisen hakijajoukon mukana on loistotyyppejä, niin uusi henkilö aloittanee työnsä loppukesällä. Siirtymäkauden ajaksi (siis loppukevääksi ja kesäksi) minun paikalle tulee "uusi väliaikainen työntekijä", joka hoitaa lähestulkoon kaikki ne työasiat, joita minä olen nyt hoitanut. Kesän kuviot harjoitusryhmien sekä -aikojen ja ryhmien ohjaajien osalta alkaa olla viimeistä silausta vaille valmiina, joten normaaleissa ryhmien toiminnassa työntekijän vaihtuminen ei pitäisi näkyä mitenkään.
Vaikken enää valmennuspäällikön nimikkeellä olekaan, voi minulta edelleenkin kysellä kaikista harjoitusryhmiin liittyvissä asioissa. Ja kyllä minua näkee Areenassa/kentällä tästä eteenpäinkin päivittäin.

Joten jatketaan harjoituksia ja kehitetään jatkossakin yhdessä Katajalaista yleisurheilua eteenpäin...

Anssi Vänskä

Kirjoittaja lähtee hetken päästä vetämään Junnujuoksukoulua ja sen jälkeen kannustaa Areenalla Kataja Basketia kevään toistaiseksi tärkeimpään voittoon.

Mikä ihmeen blogikirja?

Blogikirja on laivoilla pidettävä päiväkirja. Blogikirjan alkuperäinen tarkoitus oli kirjata tasaisin aikavälein laivan nopeus, josta voitiin päätellä kuljettu matka. Tätä tietoa tarvitaan laivan sijainnin määrittämiseen navigoitaessa. Blogikirjaan merkitään myös kaikki laivalla olijat.

Nykyään Blogikirja sisältää monentyypistä informaatiota laivan tai jopa sukellusveneen kulusta, olosuhteista ja tapahtumista. Tämä blogikirja avaa seuran toimintaa pintaa syvemmältä.