Blogikirja

Mielipide estemestarin hylkäämisestä

15.8.2014 - Tomi

Olen saanut paljon kysymyksiä mielipiteestäni eilisen estefinaalin hylkäystapaukseen liittyen. Kirjoitan nyt puolen vuorokauden mietinnän jälkeen jotain aatoksia tapauksesta. Tapahtuma sai alkunsa siitä kun Ranskan Mahiedene Mekhissi-Benabbad riisui paitansa estefinaalin loppusuoralla juostessaan ylivoimaiseen voittoon.

Aluksi en pystynyt suhtautumaan tapaukseen täysin objektiivisesti, sillä mies on riehunut aiemminkin. Näin olen kuullut, nähnyt videoista ja Helsingin EM-kisoissa todistanut tönimistapauksen aivan vierestä. Ranskalainen on impulsiivinen käytökseltään. Ehkä hän käy kisoissa sen verran kierroksilla, ettei ihan hallitse itseään. Arvaamaton joka tapauksessa, eikä millään lailla omia suosikkiurheilijoitani.

Tällä kertaa mielipiteeni on kuitenkin kaksijakoinen. Vaikka henkilökohtainen mielipiteeni urheilijasta olisi mikä tahansa, niin onhan ranskalainen mielettömän kova estejuoksija. Hän oli täysin ylivoimainen, eikä aiheuttanut vaaraa kellekään. Toisin kuin esim. Helsingissä.

Keltainen kortti olisi ollut riittävä rangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä. Joku ottaa tuollaisen tuulettelun merkkinä siitä, että kunnioitus muita urheilijoita kohtaan puuttuu. Enkä usko, että kisan tuomaristo häntä hylännyt olisikaan jos protestia ei olisi tehty. Protesti kuitenkin tehtiin, eikä tässä tapauksessa olisi ollut jurylta järkevää olla noudattamatta selkeästi kirjoitettua sääntöä.

Sääntöhän menee näin: “bibs must be worn as issued and may not be cut, folded or obscured in any way. The victory ceremony and any lap of honour are considered part of competition for this purpose.”

Se tarkoittaisi sanantarkasti myös sitä, ettei Harting saisi paitaansa repiä ilman huomautusta. On kiekkomies varmaan sen joskus saanutkin. Hän tuskin tuolla mitään vaaraa aiheuttaa, ellei sitten joku nainen pyörry ihastustuksesta ja lyö päätään.

Kun protestista tuomaristossa keskustellaan, ei urheiljan aikaisempia tapauksia saisi ottaa huomioon päätöstä tehdessä. En kuitenkaan usko, etteivätkö ne hiukan vaikuttaisi. Niin tai näin, tämän EM-kisafinaalin kannalta päätös oli oikea, mutta vähän tunnelmaa latistava. Miehelle itselleen, kaikki tempaukset mukaan luettuna, oli jo aika antaa selkeä varoitus siitä, ettei voi käyttäytyä miten tahtoo. Vaikka haluaisi kuinka olla erilainen. Hylkäys olisi vain ollut paljon oikeudenmukaisempi Helsingissä kuin Zürichissa.

Osa tietysti on iloinen siitä, että suomalaisten sijoitukset paranivat yhdellä pykälällä. Sen mitä itse Jukkaa tunnen, luulen, ettei sijoitusparannus edellä olevan hylkäyksellä kovasti lämmitä. Olisihan ranskalainen voittanut ylivoimaisesti ilman paidan riisumistakin. Vaikea, mutta kaiketi oikea päätös. Onneksi en ole itse noista päättämässä.

Mikä ihmeen blogikirja?

Blogikirja on laivoilla pidettävä päiväkirja. Blogikirjan alkuperäinen tarkoitus oli kirjata tasaisin aikavälein laivan nopeus, josta voitiin päätellä kuljettu matka. Tätä tietoa tarvitaan laivan sijainnin määrittämiseen navigoitaessa. Blogikirjaan merkitään myös kaikki laivalla olijat.

Nykyään Blogikirja sisältää monentyypistä informaatiota laivan tai jopa sukellusveneen kulusta, olosuhteista ja tapahtumista. Tämä blogikirja avaa seuran toimintaa pintaa syvemmältä.