Blogikirja

Valmentajan työpäivä

21.2.2014 - AnssiV

Tomi omassa kirjoituksessaan jo kertoilikin tämän hetken tärkeimmistä jutuista, eli nuorten ja yleisten sarjojen Sm-kisoista. Niiden parissa on pari viikkoa aherreltu kaikenlaista. Ja sen lisäksi olen yrittänyt järkkäillä junnujen kisareissua Tampere Junior Indoor Gamesiin. Nuo kolme kisaa ovat ehdottomasti hallikauden tärkeimmät meille seurana omien pm-hallien lisäksi.

Kisareissujen parissa puuhastelun lisäksi olen tehnyt suunnitelmia urheilukouluryhmien harjoitusten sisällöiksi loppukevääksi. Ja treenejä olen ollut vetämässä normaaliin tapaan vähintään yhden päivässä.Ja Olympialaisten seuraaminen jollain tapaa on sekin vienyt työaikaa joka päivä.

Nuorten Sm-halleissa tosiaan oltiin viime viikonloppuna ja sieltä meidän urheilijat toivat hienosti kolme mitalia. Noin iso mitalipotti ei ole kovinkaan yleistä Katajallekaan, viime aikoina on usein jouduttu tyytymään vähempään. Joten hienosti kisat tosiaan menivät. Valmennuspäällikkönä tietenkin seurailin kaikkien meidän urheilijoiden edesottamuksia, mutta erityisen tarkasti kahden oman urheilijani tekemisiä.

Millainen kisapäivä sitten oli valmentajan näkövinkkelistä? Joku äkkinäinen saattaisi kuvitella, että eihän esimerkiksi aitakisa kestä kuin alle yhdeksän sekuntia, joten valmentajaakaan sen ei pitäisi hirveästi kuluttaa. Minulla omiin toimintatapoihini kuuluu seurata urheilijan päivää mahdollisimman läheltä koko ajan. Valmentajan kisapäivä alkaa aamu-ulkoilulla kuten urheilijoillakin ja ruokailut yms. yritän ajoittaa mahdollisimman hyvin kisatapahtumiin nähden. Tälläinen oli meikäläisen kisapäivä tällä kertaa:

Sunnuntai 16.2:

6.35    Herätys ja nopeat aamutoimet.
6.50    Pienelle aamulenkille Mariannen kanssa. Samalla varmistus sille, että lauantaina vielä vähän sairaana ollut Marianne on kisakunnossa. Marianne jatkoi tuosta suoraan aamupalalle.
7.02    Sannan kanssa aamulenkille. Myös Sanna oli hieman kipeänä edellisinä päivinä, joten aamulla vähän tunnusteltiin olotilaa ja todettiin että nuori nainen pystyy kisailemaan normaalisti.
7.15    Aamupalalle ja samalla käytiin läpi päivän aikataulua.
8.00    Lähtö hotellilta hallille autolla, ennen sitä kävin sopimassa hotellin vastaanotossa, että Sannan kanssa luovutetaan huoneet vasta 13.00. Jos Mariannen kisa loppuu hyvissä ajoin ja Sanna pääsee loppukilpailuun niin palaamme vielä hotellille lepäämään vähäksi aikaa.
8.25    Saapuminen hallille. Sanna sekä Marianne aloittivat verryttelyn heti.
9.00    Marianne siirtyi kokoontumispaikan kautta korkeuspaikalle. Pari (eli kaikki) verryttelyhyppyä ehdin katsoa. Askelmerkit näyttivät olevan kohdillaan, riman korotukset eivät verrytellessä olleet ihan optimaaliset kun aikaa oli melko vähän ja hyppääjiä melko paljon kun 19- ja 22-vuotiaat hyppäsivät samassa.
9.20    Sanna siirtyi aitajuoksun lähtöpaikalle ja otti muutamia avausvetoja. Itse näin vain kaksi viimeistä telinelähtöä, jotka onnistuivatkin hyvin.
9.30    Sanna juoksi alkuerässään erävoiton ja varmisti paikan iltapäivän finaaliin. Sairastelu oli vienyt voimia melkoisesti mikä näkyi juoksun lopussa. Kisan jälkeen voimat olivat melko vähissä joten neidin piti päästä huilailemaan.
9.35    Sannan juoksun jälkeen palasin seuraamaan Mariannen korkeuskisaa. Kisa kesti noin tunnin. Kisa meni hieman heikosti, tulokseksi jäi 163 ja sijoitukseksi kuudes. Kisahypyistä uupui loppuvauhdista aggressiivisuutta ja sitä yritettiin kisan aikana saadakin paremmaksi. Mutta ei saatu. Ilmeisesti sairastelu oli vienyt voimia.
11.00    Sannalla finaaliin oli sen verran aikaa, että lähdimme metrolla hallilta hotellille lepäämään ja valmistautumaan kisaan. Marianne lähti kisan jälkeen kotiin omalla kyydillään.
11.30    Ruokailu Subwayssä ja sen jälkeen hotellille päiväunille. Valmentaja ei tosin nukkunut vaan seuraili telkkarista Olympialaisia ja netistä livetulospalvelua hallikisoista.
12.40    Lähtö metrolla takaisin kisapaikalle. Siirtyminen pyrittiin ajoittamaan niin, että ehdimme juuri seuraamaan Karjalaisen Jirin 1500 metrin kisaa.
13.15    Jirin 1500 metrin mestaruusjuoksun seuraaminen ja kuvaaminen.
14.00    Sannan verryttely alkoi, valmentajana ei tarvinnut muuta kuin seurailla kun hieman sairasta oloa lukuunottammatta kaikki oli kunnossa.
14.12    Reposen Roope juoksi 800 metrin kisan, jonka senkin kuvasin.
14.40    Aitajuoksijoiden kokoontuminen ja siirtyminen juoksupaikalle.
14.50    Verryttelyjuoksuissa tuli outoja ongelmia ensimmäiselle aidalle tultaessa. Ja se oli nimenomaan asia johon viimeisten parin viikon aikana oli yritetty satsata. Lähtö vielä nimenomaan ratkaisee oikeastaan koko juoksun. Hieman siis valmentajaa meinasi jopa jännittää onnistuuko lähtö kisassa vai ei.
15.00    Kisassakaan ensimmäiselle aidalle tulo ei onnistunut ihan nappiin. Onneksi perushyvä muu tekeminen riitti nyt Sm-pronssille. Kisojen minimitavoite siis saavutettiin. Urheilija ja valmentaja saivat siis olla tyytyväisiä, vaikkakin hopea jäi vain 2 sadasosan päähän.
15.32    Palkintojen jako jonka jälkeen aloimme tehdä lähtöä kisapaikalta.
16.00    Urheilijan hyvä suoritus palkittiin sillä, että käytiin vielä vähän aikaa shoppailemassa ennen kotimatkaa.
17.50    Päästiin lähtemään kunnolla kotimatkalle.
23.55    Auto kaartoi Joensuussa kodin pihaan sen jälkeen kun olin Sannan hetkeä aikaisemmin palauttanut kotiin.

Tälle kisapäivälle pituutta kertyi reilut 17 tuntia enkä kovin pitkiä hengähdystaukoja ehtinyt pitämään missään vaiheessa.

Huomenna pitäisi sitten olla noin yhdentoista maissa Rovaniemelle seuraamassa yleisten sarjojen Sm-halleja.

Mikä ihmeen blogikirja?

Blogikirja on laivoilla pidettävä päiväkirja. Blogikirjan alkuperäinen tarkoitus oli kirjata tasaisin aikavälein laivan nopeus, josta voitiin päätellä kuljettu matka. Tätä tietoa tarvitaan laivan sijainnin määrittämiseen navigoitaessa. Blogikirjaan merkitään myös kaikki laivalla olijat.

Nykyään Blogikirja sisältää monentyypistä informaatiota laivan tai jopa sukellusveneen kulusta, olosuhteista ja tapahtumista. Tämä blogikirja avaa seuran toimintaa pintaa syvemmältä.