Jaana Sieviläinen

Info

Syntymävuosi:  1982
Kotipaikka: Joensuu
Edelliset seurat: KontVe (-04)
Valmentaja (Edelliset valmentajat): Jarkko Salminen (Ari Mononen) 

Ennätykset

Pituushyppy: 6,44 (2013)

3-loikka: 12,63 (2002)

100m: 12,19 (2014)

Kuva: Jaana Sieviläinen

Synttärisankari - Jaana Sieviläinen 35v. 

23.8.2017

Jaanakin näyttää täyttäneen vuosia. Ihan salaa ja hiljaisuudessa. Haastatelussa kuullaan myös valmentaja Jarkko Salmista.

Missäs menet tällä hetkellä?
Tulin juuri töistä.

Miten harjoittelu on sujunut? 
Harjoittelu on sujunut suunnitelmien mukaisesti toivuttuani hallikauden takareisivammasta.

Millaisilla tavoitteilla ollaan tänä vuonna?
Tavoitteet olivat korkeammalla kuin mihin on päästy. Toivon, että edes se kuusi metriä menisi vielä tänä kesänä... 

Millaiset ovat tulevan kauden tavoitteet?
Saada siirrettyä hyvät ominaisuudet hyppyyn. Kiireisemmän elämäntilanteeni myötä keskityn määrän sijasta laatuun.Tavoitteena siis hypätä tätä kesää pidemmälle.

Miten harjoittelun ulkopuolinen aika kuluu? Opiskellessa/töissä/harrastuksissa?
Päivät olen töissä Utran koulussa resurssi- ja erityisopettajana, illat omien lasten kanssa.

Teemakysymykset - valmennus

Kuka sinua valmentaa?
Jarkko Salminen Lahdesta

Milloin olet saanut ensimmäisen valmentajan ja miten se tapahtui?
Ensimmäinen virallinen valmentaja oli lukioiässä Ari Mononen. Muistaakseni pyysin häntä valmentajakseni. Siitä on niin kauan aikaa, etten tarkkaan muista.

Millainen valmentajasi on ja kuinka usein hän on katsomassa sinua harjoituksissa?
Valmentajani on tunnollinen ja minulle paras mahdollinen. Heikkoutena tässä suhteessa on etäsuhde. Käyn leireilemässä Lahdessa pari kertaa vuodessa ja näemme kisoissa. Meillä kerkesi onneksi olemaan yhteinen alkutaival Joensuussa parin vuoden ajan jolloin opimme tuntemaan toisemme hyvin.

Missä sinulla on eniten kehitettävää ja mikä on vahvin ominaisuutesi yleisurheilussa? 
Vahvuuteni on varmasti motivaatio ja pitkäjänteisyyteni. Kehitettävää löytyy aina ominaisuuksissa ja niiden siirtämisessä itse suoritukseen.

Valmentajan mietteet

Miten päädyit Jaanan valmentajaksi?
Tulin Joensuun yliopistoon opiskelemaan erkkapedaa vuonna 2002. Oman urheilemiseni/lahtelaisten valmennukseen osallistumisen ja SUL nuorten Talentti-seiväshyppymaajoukkuevalmennuksen ohessa tutustuin Joensuussa paikallisiin urheilijoihin. Niin myös Jaanaan. Olin jonkin aikaa seurannut Jaanan edesottamuksia treeneissä ja 2005 hänen ollessa hyppäämässä kysäisin: "Sopiiko, jos annan vinkkiä?" Tämän kysymyksen jälkeen yhteistyö syventyi yhteisharjoituksien kautta henk.koht valmennukseksi. Myöhemmin harjoitusryhmään tuli mukaan lähes samoin sanakääntein 400m aitajuoksija Anssi Turunen.

Millainen Jaana on urheilijana?
Valmennettavana Jaana on iloinen, puhelias, myönteisesti omiin kehittymismahdollisuuksiinsa suhtautuva, luottavainen, pitkäjänteinen sekä periksiantamaton ja päättäväinen urheilija. Lisäksi hän on avoin, huumorintajuinen sekä huomaavainen. Jaanalla on esimerkilliset valmiudet suunnitelmallisesti luoda arkensa yhteisiä urheilullisia suunnitelmia ja tavoitteita tukevaksi ja hän on hyppääjänä sisäistänyt tekijät oman kehittymisensä taustalla. Halukas pyrkimään parhaimpaansa saavuttaakseen tavoitteensa. 

Mikä on haastavinta jo kokeneen, kahden lapsen äidin valmentamisessa?
Taito-teholajin päivittäisvalmentautumisessa merkittävimpänä haasteena on meidän keskinäinen etäisyys valmennusyhteistyössä. 

Tavoitteellisesti urheilevan kahden lapsen äidin valmentautumisessa yhtenä haasteena on kokonaisrasituksen ja levon kehityksellisen tasapainon ylläpito. Pyrkimys on vähäiseen järjestelystressiin, keskittyminen valmennuksellisesti oleelliseen. Suunnitelmallisuus ja ennakointi harjoituspaikkojen käyttömahdollisuuksien suhteen Jaanan perheen arkeen soveltuvina aikoina, arkijärjestelyt ja lastenhoito huomioiden. 

Aikaisemmilta harjoituskausilta päällimmäisenä haasteena hyppypaikalla nousee ajatuksiin seinäkiipeilijät Areenassa sekä viileän sateiset kesäsäät Itä-Suomessa. Viimeaikaisten harjoitusvideoiden lähettämisestä sekä harjoituspaikkojen järjestelytuesta kiitokset Kumpulaisen Jakelle. Tuki on ollut merkityksellistä.

Jaanan urheilemiseen liittyvä kokemus on valmennuksellisesti arvokasta. Hän on yhteistyömme aikana asteittain kasvanut oman kehittymisensä asiantuntevaksi valmennettavaksi, jonka kanssa on miellyttävävää ja motivoivaa tehdä yhteistyötä.

Kysymys edellisiltä synttärisankareilta

Roope ReponenKuinka vietät lepopäiväsi?
Se pitäisi viettää leväten, mutta kyllä oma arki täyttää sen ihan itsestään. Lapset, kotityöt, mökkeily ja töiden valmisteleminen ja suunnittelu...