Jutta Moilanen

Info

Syntymävuosi: 1999
Kotipaikka: Joensuu
Valmentaja (Edelliset valmentajat): Tuomo Lehtinen

Ennätykset

1500m: 4.51,14 (2017)

3000m: 10.28,72 (2017)

5000m: 18.15,65 (2017)

10km maantie: 39.43 (2017)

Kuva: Jutta Moilanen

Synttärisankari - Jutta Moilanen 18v. 

5.9.2017

Voimistelusta kestävyysjuoksuun täysin luonnollisen vaihdon tehnyt Jutta Moilanen on jo hyvin päässyt isojen kisojen makuun. Tulevaisuuden tavoitteet ovat hälläkin korkealla.

Missäs menet tällä hetkellä?
Kotona olen, yöllä nousi kuume. Yritin tuossa äsken vähän opiskella.

Miten harjoittelu on sujunut? 
Hyvin on sujunut kevättalvisen juoksijanpolven jälkeen. Tällä hetkellä olen ylimenokaudella, joten olen vähän yrittänyt levätäkin...

Millaisilla tavoitteilla ollaan tänä vuonna?
Syyskuun puolivälissä ehkä juoksen Koululiikuntaliiton SM-kisoissa, Vaarojen Maratonille olisi tarkoitus lähteä syyskuun lopussa. Puolikkaan haluaisin vielä tämän vuoden puolella juosta.

Millaiset ovat tulevan kauden tavoitteet?
Pysyä terveenä ja saada kehitystä aikaan. Parantaa enkkoja matkalla kuin matkalla. Tämän kauden monet vitossijat jätiivät ainakin suuren nälän ensi kautta varten.

Miten harjoittelun ulkopuolinen aika kuluu? Opiskellessa/töissä/harrastuksissa?
Suurin osa ajasta menee opiskellessa. Nyt myös aika paljon on tullut marjoja kerättyä. Koiran kanssa tulee usein käytyä kävelemässä metsässä. Lisäksi valmennan pieniä joukkuevoimistelijoita pari kertaa viikossa. Viikonloppuisin yritän ehtiä kavereita näkemään.

Teemakysymykset - valmennus

Kuka sinua valmentaa?
Tuomo Lehtinen.

Milloin olet saanut ensimmäisen valmentajan ja miten se tapahtui?
Viime vuoden keväällä lopetin voimistelun ja treenailin kesän itsekseni ja aina liian kovaa. Iskä sitten kehotti olemaan Katajaan yhteydessä, kun hän tiesi, että minulla on aika kova motivaatio pärjätä ja kehittyä. Vähän yli vuosi sitten kävin ensimmäisen kerran Tuomon treeneissä, ja koukkuun on jääty.

Millainen valmentajasi on ja kuinka usein hän on katsomassa sinua harjoituksissa?
Tuomo on paras mahdollinen valmentaja minulle, sillä hän tietää mitä tekee ja osaa hommansa. Minä nimittäin tarvitsen ihmisen, jonka sanaan voi täysin luottaa, muuten ärsyttää ja rupean itse soveltamaan. Tuomolla on aina aikaa vastata meidän valmennettavien kysymyksiin, ja hän on aidosti kiinnostunut, mitä meille kuuluu. Hän esimerkiksi näkee, jos on liian väsynyt ja pitää vähän hellittää. Vasta sitten kun Tuomo sanoo, että nyt lepoa enemmän, niin uskon.

Missä sinulla on eniten kehitettävää ja mikä on vahvin ominaisuutesi yleisurheilussa? 
Eniten kehitettävää on juoksutekniikassa ja nopeudessa, josta kyllä monesti olen saanut kuulla... Lisäksi lepääminen on minulle hankalaa - aina pitäisi olla menossa ja tekemässä jotain. Vahvin ominaisuuteni on ehkä motivaationi ja pitkäjänteisyys, sekä kestävyys. Juoksu on parasta mitä voi tehdä, enkä koskaan halua antaa periksi.

Valmentajan mietteet

Miten päädyit Jutan valmentajaksi?
Aika tarkkaan vuosi sitten treeneihin ilmaantui kädet suorana juossut iloinen sisupussi joka oli itsekseen käynyt lenkillä. Aika nopeasti noin kahden treenin jälkeen tyhmempikin huomasi, ettei tule ongelmia ottaa kokeneempien juoksijoiden ryhmään mukaan.

Millainen Jutta on urheilijana?
Erityisen motivoitunut, sisukas, aerobisesti erittäin lahjakas, keskittynyt. Heikkoudet luonnollisesti nopean juoksemisen ja tekniikan puolella, kun ei niitä ominaisuuksia juniorina ole tehnyt.

Mikä on haastavinta nuoren naiskestävyysjuoksijan valmentamisessa?
Ei mitään erityisiä ongelmia, ihan samat perusasiat kuin kaikilla lukiolaisilla, eli kokonaiskuormituksen hallinta. Jutan kohdalla erityishuomio oman jaksamisen säätelemisessä. On vaikea havaita miten paljon erilaiset harjoitukset kuormittavat, kun laji on hänelle niin uusi. Kokoajan oppii itsestään, jaksamisestaan ja vahvuuksistaan lisää ja oppii olemaan parhaimmillaan viikon päätreeneissä ja kilpailuissa. Nuoren urheilijan ura on jatkumo, treenaataan maltillisesti ja nousujohteisesti kohti aikuissarjoja.

Kysymys edellisiltä synttärisankareilta

Ville-Pekka Kokko:  kuka on esikuvasi? Ja miksi?
Anne-Mari Hyryläinen, sillä hän on ainoa suomalainen, joka tällä hetkellä pääsee juoksemaan arvokisamaratoneja. Se on nimittäin minulla unelmana, että saisin joskus pukea Suomen edustusasun päälle ja startata tuolla kestävyysjuoksun kuninkuusmatkalla.