Petra Väänänen

Info

Syntymävuosi:  2000
Kotipaikka: Joensuu
Edelliset seurat: Pyhäselän Urheilijat
Valmentaja (Edelliset valmentajat): Tuomo Lehtinen

Ennätykset

800m: 2.18,92 (2016)

Kuva: Petra Väänänen

Synttärisankari - Petra Väänänen 17v.

26.7.2017

Kestävyysjuoksija Petra Väänänen omaa kovan potentiaalin, mutta terveysongelmat piinaavat nuorta naista tasaiseen tahtiin. Millainen on tilanne nyt, selviää tästä myöhäisesti synttärihaastattelusta. 

Missäs menet tällä hetkellä?
 Istun tälläh etkellä kotona rentoutumassa treenien jälkeen.

Miten harjoittelu on sujunut? 
Harjoittelu on sujunut vähän repaleisesti, alku peruskuntokaudesta sujui hyvin, vaikka talvisin keuhkot kiusaa. Nyt neljä kuukautta on ollut akillesjänteessä tulehdus, niin siinä on välillä ollut treenitaukoa. Onneksi korvaavaa olen pystynyt välillä tekemään.

Millaisilla tavoitteilla ollaan tänä vuonna?
Tämän vuoden tavoitteet ovat nyt olleet siinä, että saisin jalan kuntoon ja saisin pidettyä yllä peruskuntoa.

Millaiset ovat tulevan kauden tavoitteet?
Tavoitteena ehjä kausi ja kehitystä kisatuloksiin. Nyt on vähän junnattu paikallaan.

Miten harjoittelun ulkopuolinen aika kuluu? Opiskellessa/töissä/harrastuksissa?
Kesä menee töissä ja kavereiden kanssa. Arkena sitten aika pitkälti koulussa ja kotona. Kyllä kavereidenkin kanssa tulee oltua, silloin kun aika riittää.

Teemakysymykset - valmennus

Kuka sinua valmentaa?
Tuomo Lehtinen

Milloin olet saanut ensimmäisen valmentajan ja miten se tapahtui?
Tuomo alkoi valmentamaan minua 2013 keväällä. Treenailin silloin yhteistreeneissä ja yksikseen, mutta tuntui etten kehittynyt. Tuomo oli pitänyt aikaisemmin junnujuoksukoulua ja tavattiin mun ekoissa SM-maastoissa. Sittenpä vaan kysyin alkaisko Tuomo valmentamaan minua ja siitä se sitten lähti.

Millainen valmentajasi on ja kuinka usein hän on katsomassa sinua harjoituksissa?
Tuomo on kannustava ja taitava valmentaja. Vaikka olisi vaikeuksiakin, hän on tukena ja auttaa sieltä ylös vielä enemmän motivoituvampana. Meillä on kuitenkin jo muutama vuosi takana tätä valmennussuhdetta, niin Tuomo tietää mun huonotkin puolet ja osaa kannustaa, vaikka olisi huono päivä. Harvoin sitä lähtee leuka rinnassa treeneistä kotiin. Voin luottaa häneen sataprosenttisesti. Meillä on n. 4-5 yhteistä treeniä, missä Tuomo on mukana. Se on huippua, koska on se valmentaja siinä vierellä. Sit peruslenkit ja huoltavat teen aika pitkälti itse.

Missä sinulla on eniten kehitettävää ja mikä on vahvin ominaisuutesi yleisurheilussa? 
Eniten kehitettävää olisi tällä hetkellä kunnossa. Tuntuu, ettei korvaavalla saa sitä kaikkea kehosta irti mitä juoksemalla voisi saada. Silloin on vaikea arvioida omaa kuntoaan. 

Vahvin ominaisuus on varmaankin motivaatio. Vaikka miten vaikeeta on ollut ,niin se ei vedä mua alas. Opin myös helposti uusia asioita.

Valmentajan mietteet

Miten päädyit Petran valmentajaksi?
Petra oli mukana juniorijuoksukoulussa jo 2010-luvun alussa. Valmentajaksi hän kysyi minua 2013 keväällä, jolloin en asunut Joensuussa. Valmennus alkoi siis etänä.

Millainen Petra on urheilijana?
Petra on urheilijana edelleen raakile. On ollut vuosia mukana yleisurheilussa, mutta oikeastaan todellinen harjoittelu ei ole päässyt koskaan alkamaan lukuisten terveysongelmien vuoksi, joista pahimapana on vaikea astma. Tietyllä tavalla tilanne on hyvä, sillä hän ei ainakaan ole palanut vuosien aikana loppuun. Moni tyttö lopettaa juoksemisen 17-19-vuotiaana tuloskehityksen polkiessa paikallaan. Petran kohdalla ruuvia on varaa kiristää hurjasti, jos vain terveys antaa myöden. Seuraavat vuodet voivat olla hyvinkin palkitsevia, mutta toki myös kriittisiä. Valmentajan suurin toive on, että hän saisi kerrankin treenata edes pari-kolme kuukautta terveenä. Potentiaalia on vähintään Kalevan Kisa-tasolle hyvinkin nopeasti.

Mikä on haastavinta Petran valmentamisessa?
Petra on tasapainoinen, positiivinen ja hyvin tunteellinen nuori nainen. Sisukas. Impulsiivinenkin. Petra suhtautuu urheiluun äärimmäisen järkevästi ikäisekseen. Vaikeuksia on ollut niin paljon, etteivät pienet vastaiskut enää nykyisin horjuta. Elämää on urheilun lisäksi paljon muutakin ja hyvällä tuurilla urheilu voi jatkossa antaa paljon positiivisia tunnekokemuksia Petulle.

Kysymys edellisiltä synttärisankareilta

Katri HirvonenKuinka monet lenkkarit kuluu vuoden aikana juoksun parissa?
Ei ole tullut laskettua, mutta kyllä niitä muutamat saa vuoteen ostaa.